onsdag 27 november 2013

Chapen Hills Sparkling Chardonnay.

Efter att Chapel Hills Sparkling Chardonnay blev så ratat av oss när vi hade genomgång av mousserande vin, men är så hyllat och kritikerrosat av svenska vinjournalister så tänkte jag prova det en gång till för att se om det verkligen var så illa, för det är ju trots allt det mest sålda mousserande vinet i Sverige. Varför? För att det är billigt? Det kostar 69 kronor på systembolaget och en flaska riktig Cava ca 79, så då har man sparat 10 kronor.
Men jag köpte en flaska för att prova.

Första gången man doftar på det, känns det väl egentligen ganska trevligt. Det doftar citrus och gula, lite tropiska frukter. I första smaken är det citrus och åt det lite gulare hållet även här, men sen kommer känslan av de stickiga bubblorna, som nästan gör ont i munnen. I eftersmaken ligger en  obehaglig beska och en sliskig sötma, som tyvärr tar lång tid att försvinna. Den aggressiva bubblorna säger mig att kolsyran inte bildats genom en andra jäsning på flaskan, som man gör i Champagne, utan vinet har blivit kolsyrat på konstgjord väg. Dessutom berättar beskan att druvorna blivit pressade väldigt hårt, för att man ska få ut så mycket must som möjligt. Här är det definitivt kvantitet före kvalitet.

Jag undrar om de så kallade "vinexperterna" har provat detta vin själva för "prisvärt" är knappast ett ord jag skulle använda när jag beskriver detta vinet. Ja visst, en varm sommardag, lite jordgubbar på altanen- då kanske detta möjligen hade varit okej, men det skulle ju knappast vara något njutbart, mer än ett ont måste om man skulle råka bli bjuden på det.

Frågan är då, som jag inte kan finna svar på; varför är detta Sveriges mest sålda mousserande vin? Har svenskar i allmänhet dålig smak? Eller tror alla att det smakar gott för det har sagts så på TV? Kanske är det så att det är lite hippt att dricka "champagneliknande" drycker för en billig slant även om det är skitkvalitet.